Zelfbouwproject 500MHz spectrum analyzer met tuner

Spectrum analyzer in testopstelling
Spectrum analyzer in testopstelling

Timo PE1FOD heeft in de jaren 90 een spectrum analyzer gebouwd op basis van een TV tuner van Toshiba. Wel een speciale tuner: vanwege zijn hoge 1st LO (eerste local oscillator) frequentie die hoger ligt dan het complete tunerbereik (>500MHz dus) zijn er geen meelopende kringen. Dit zorgt voor een prachtig lineaire signaalverwerking over het te scannen spectrum. Het bereik van de tuner is wel beperkt: 500MHz.

Sinds 2009 heeft hij een upgrade gemaakt van deze spectrum analyzer. Nu op basis van een Dantec UDT-401 tuner en een AD8310 logdetector IC. De Dantec tuner is nog wat beter dan de Toshiba en dat geldt ook voor deze nieuwere logdetector. De ruisdrempel ligt ongeveer op -100dBm!

We konden een partij van deze tuners kopen en Timo had ook nog de meeste onderdelen op voorraad. Zodoende hebben we besloten om met een man of 10 deze spectrum analyzer te gaan bouwen in de vorm van een projectgroep. Ik heb besloten alle communicatie en verspreiding van de onderdelen op me te nemen. Timo is intussen verder gegaan met het perfectioneren van het ontwerp. Later komt er nog een tracking generator in en kunnen we gaan nadenken over een mogelijkheid om ook boven 500MHz te gaan ontvangen met een extra tuner.

Lees hier meer over deze 500MHz spectrum analyzer op Hamforum.nl!

Update: waar ben ik op dit moment nog mee bezig, klik hier

Huidige status: