13 cm ATV project; nieuwe antenne (wire grid parabool)

California Amplifier Grid Wire 2,4GHz antenna
California Amplifier Grid Wire 2,4GHz antenna

(Dit is een ouder artikel uit de tijd dat ik in Zeist woonde)

Mijn 13cm yagi was niet meer goed. Zelfs een bi-quad zette nog een beter signaal neer op de paal dan de yagi. Dus kreeg ik een antenne te leen van David PE1MUD. Een 24dBi “parabolic antenna” met een wire grid, volgens mij van Pacific Wireless (niet zeker). Een schotelantenne (“wok”), maar dan lijkt hij meer op een stukje winkelwagen. Eigenlijk zijn deze antennes bedoeld voor WI-FI achtige toepassingen, maar de meesten hebben nog een prima SWR op 13cm (in mijn geval 2330MHz). Dat moet je wel controleren, want soms zijn er verschillende stralers te koop, werkend op verschillende frequentiesegmenten. Je kan hem rustig voeden met 50Watt.

Deze antenne deed het zo goed, dat ik opzoek ging op marktplaats naar een soortgelijke antenne. En daar kwam ik een iets andere antenne tegen, dan die van David. De California Amplifier QLP-24. Ook een Wire-grid type, alleen dan met een andere straler. In plaats van een dipool, heeft deze een “Quasi-log Periodic End Fire Array”, oftwel een soort log-per als straler. Voordeel is een wat grotere bandbreedte (met dipjes welliswaar). Maar ook 24dBi, dus ik verwacht dat de prestaties gelijk zijn.

Lees hier verder op Hamforum.nl!