Lichttafel voor het overtrekken van tekeningen en dergelijke

Eens een heel ander project. Niet echt gerelateerd aan zendamateurisme, maar wel leuk vanwege de speciale verlichting: LED strips. Ik ben een lichtbak gaan maken, die je op een tafel kunt zetten. Daarop kun je dan tekeningen overtrekken, schema’s bekijken, negatieven bekijken, etc.

Tip: nu we een paar jaar verder zijn, zou je in plaats van LED strips ook een LED paneel (bijvoorbeeld 60x60cm) kunnen overwegen. Deze worden in systeemplafonds gebruikt. Deze hebben ook al een mooie lijst en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en met verschillende licht-kleurtemperaturen (meestal 3000K (kleurcode 830), 4000K (kleurcode 840 en meest gangbaar), of 6000K (kleurcode 860). Bij een LED paneel moet ook een driver aangeschaft worden. Er zijn ook dimbare versies.

Ok, weer verder:

Geheel nieuw voor mij was het houtbewerken. Ik wilde daar wat handiger in worden en heb een bovenfrees en een handcirkelzaag gekocht. En dus maar aan de slag! MDF laat zich heel eenvoudig bewerken, dus heb ik platen gekocht van verschillende diktes.

Veel foto’s van het zagen en frezen heb ik niet, dus we maken even een sprong naar het lijmen. Overigens heeft de bovenkant afgeronde hoeken gekregen.

Al een heel eind onderweg. Er is hier al heel wat gefreesd en gezaagd. Hier ging de boel in de lijmklemmen (eerst alleen om te passen).

Nadat de panelen aan elkaar gelijmd waren, kon ik het onderpaneel op maat gaan zagen. Deze moet precies in de gefreesde groeven komen van de zijpanelen.

Hier zie je de gefreesde groeven voor de onderplaat.

 

Toen kon de boel echt in de houtlijm (die kat is niet van mij trouwens, hi).

 

Toen kon alles in de verf. Eerst MDF grondverf en daarna afgelakt met meerdere lagen.

En toen werd het tijd voor de elektronica. Ik heb LED strips gekocht met 60 LED’s per meter. Eerst had ik een rol van 5 meter in stukken geknipt (300 LED’s) en verspreid over de bodem geplakt. Dat gaf niet voldoende licht, dus heb ik nog een rol gekocht. Vanwege de sterkte van de voeding kon ik die er niet in z’n geheel meer bijplaatsen, dus heb ik kortere strips geknipt en die tussen de andere strips geplakt. Het kleurverschil van de strips zelf komt omdat dit een ander merk LED-strip was. Maar de lichtkleur is hetzelfde, dus daar zie je niets van als de bovenplaat erop gelegd is.

Update: als ik nu (2016) weer zou mogen kiezen, dan had ik een LED plafondpaneel (voor in systeemplafonds) als basis gebruikt, in plaats van LED strips. LED panelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zoals 30×30 en 60x6o cm. Ik zou dan kiezen voor een wat koelere (wittere) lichtkleur.

De LED strips gemonteerd. Het kleurverschil komt omdat het een ander merk is. Het licht heeft dezelfde kleur.

Toen moest alles getest worden. Zoals op onderstaande foto te zien is, is de stroom ca. 3A bij 12V (36Watt).

3A bij 12V

De bovenplaat is ca. 1mm dik en werd verkocht als een meubelpaneel bij een grote bouwmarkt. Het licht wordt mooi difuus weergegeven. Deze plaat dempt de lichtsterkte wel behoorlijk, maar er bleef genoeg over om zelfs nog door meerdere A4-tjes heen te kijken.

Uiteraard moest er ook een eurostekker aansluiting komen (met ingebouwde zekering) en aan de voorkant een aan/uit schakelaar.

Eurostekker aansluiting

Alle 230V aansluitingen zijn geisoleerd met krimpkous.

De voeding is een 12V adapter van 5A. In deze gesloten behuizing werd die voeding veel te heet, dus was ik genoodzaakt om een ventilator te monteren. Deze is erg stil en werd ooit geleverd bij een videokaart voor de PC. Maar er moet ook wat koele lucht van buiten naar binnen komen en warme lucht moet weer naar buiten toe, dus heb ik kleine ventilatiegaatjes gemaakt. dit zit vrij onzichtbaar aan de achterkant van de lichttafel.

Ventilator, slakkenhuis model

 

Ventilatie openingen

 

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.